Frânturi de viaţă

Când începi a răsfoi numărul 68/2022 al revistei PLAI STRĂBUN, te simţi ca și cum te-ai afla în faţa uneia dintre acele lăzi de zestre, bogat „încondeiată”, rămasă moștenire din moși-strămoși. (...)

Amazon intră pe piața dispozitivelor de monitorizare a somnului

Compania Amazon a intrat pe piața dispozitivelor smart de monitorizare a calității somnului, cu dispozitivul intitulat Halo Rise. Acesta va fi disponibil mai târziu, în cursul acestui an. (...)

Paleogeneticianul suedez Svante Pääbo a câștigat premiul Nobel pentru medicină

Paleogeneticianul suedez Svante Pääbo a fost desemnat luni, 3 octombrie, laureatul premiului Nobel pentru medicină pe anul 2022. (...)

Noi măsuri anti-COVID în Germania: măștile FFP2, obligatorii în spitale

În Germania, noul set de măsuri anti-COVID-19 valabil pentru toamna şi iarna acestui an a intrat deja în vigoare, în condiţiile în care ţara se pregăteşte pentru o creştere a îmbolnăvirilor. (...)

Preşedintele SRR: România se confruntă cu o criză de reumatologi

Societatea Europeană de Reumatologie intenționează să omogenizeze serviciile de reumatologie de pe continent, adică toţi pacienţii să fie trataţi la fel, însă în România e o criză de specialiști. (...)

Strângere de fonduri: sute de persoane defavorizate vor primi tratament medical

În cadrul unui eveniment caritabil organizat de Alin Gălățescu în beneficiul Fundației Inovații Sociale Regina Maria s-au strâns fonduri cu care fundația va ajuta femei și copii să beneficieze în cont... (...)

Poştaşii vor livra la domiciliu brăţara Butonul Roşu, salvatoare de vieți

Compania Naţională Poşta Română devine partener în dezvoltarea sistemului de alertă Butonul Roşu, destinat persoanelor singure, vârstnice, cu risc medical sau aflate în localităţi izolate din România. (...)

Tot mai multe dovezi în direcția DZ de tip 1 declanșat de un enterovirus

Apar tot mai multe dovezi ce ar indica faptul că un virus frecvent întâlnit ar fi cel care ar declanșa diabetul zaharat de tip 1. (...)

Premiile Nobel: 5 lucruri pe care trebuie să le știți

Începutul lunii octombrie este sinonim cu sezonul decernării premiului Nobel pentru diferite categorii. (...)

Astăzi vor fi anunțați câștigătorii premiului Nobel pentru medicină

Panelul de experți din sfera premiului Nobel va anunța astăzi câștigătorii la categoria medicină și fiziologie. (...)

Guvernul a aprobat funcționarea Institutului Naţional de Management al Serviciilor de Sănătate

Guvernul a aprobat proiectul de hotărâre privind organizarea și funcționarea Institutului Național de Management al Serviciilor de Sănătate. (...)

1 octombrie, Ziua europeană de combatere a depresiei

În fiecare an, la 1 octombrie, este marcată Ziua europeană de combatere a depresiei, fiind o iniţiativă a Asociaţiei Europene pentru Combaterea Depresiei – European Depression Association – EDA. (...)

SJU Bistriţa: secţia oncologie medicală, recepţionată după reabilitare

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a participat la recepţia lucrărilor de reabilitare şi modernizare a secţiei externe de oncologie medicală din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa. (...)

În 2021, incidenţa tuberculozei a fost de patru ori mai mare ca-n 2019

Incidenţa tuberculozei în România a fost anul trecut de 39,5 cazuri la 100.000 de locuitori, a spus managerul Institutului „Marius Nasta”, Beatrice Mahler. (...)

A fost vaccinată prima persoană împotriva variolei maimuței în România

Prima doză de vaccin împotriva variolei maimuţei a fost administrată la contactul unui pacient diagnosticat cu această boală, a anunțat Ministerul Sănătăţii. (...)

Peste 80 de milioane de euro din PNRR pentru tratarea pacienţilor critici nou-născuţi

Ministerul Sănătății a alocat peste 80 de milioane de euro din Planul Național de Redresare și Reziliență, pentru investiții în infrastructura necesară tratării pacienților critici nou-născuți. (...)

UMF „Carol Davila”: colaborare inter-universitară în premieră

Cursul „Integrări Umaniste în Medicină” a fost conceput de către cadre academice din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, Universitatea din București și UNATC I. L. Caragiale. (...)

370 milioane de euro pentru prevenţie în Programul operaţional pentru sănătate

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene şi-a exprimat speranţa ca Programul operaţional pentru sănătate să fie aprobat curând de Comisia Europeană. (...)

Bucureştenii, instruiți să acorde primul ajutor

DSU și ASSMB au dat startul sesiunilor interactive gatuite pentru bucureșteni – „Vreau să salvez! Primul ajutor face diferența!”. (...)

Sibiu: a început Congresul Național al Societăţii Române de Reumatologie

Vineri 30 septembrie și sâmbătă 1 octombrie se desfășoară lucrări pe 3-4 sesiuni paralele, cu teme de specialitate şi interdisciplinare. (...)