De ce este important să protejăm Institutul Cantacuzino

Ar mai putea Institutul Cantacuzino să producă vaccinuri și seruri? Este important pentru România ca institutul să le fabrice în continuare? Este Institutul Cantacuzino „doar” istorie și tradiţie sau este el și prezent, și viitor? Există români care ar avea mai (...)

Începe depistarea activă a tuberculozei în România

Problematica tuberculozei este una complexă, care privește atât personalul medical implicat, cât și persoanele afectate, autorităţile, dar și comunitatea în ansamblul ei. Este vorba de o afecţiune cu un puternic impact în sănătatea publică.   A proximativ 20.000 (...)

Nu ascundeţi reacţiile adverse la medicamente

În săptămâna dedicată conștientizării importanţei reacţiilor adverse la medicamente (19–23 noiembrie), Agenţia Naţională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale (ANMDM) lansează a treia campanie anuală social media. În campanie sunt implicate 28 de (...)

Radiografia leadershipului medical

Zeci de speakeri din sfera sănătăţii au încercat să redea esenţa leadershipului medical și să integreze importanţa lui în contextul actual.   Sunt sau ar trebui ca medicii să fie lideri? În jurul acestei întrebări s-a conturat concluzia primei ediţii a Leaders (...)

ȘTIRI PE SCURT

Hrană, haine și medicamente Potrivit The Guardian, în Yemen, din 28 de milioane de oameni, doar 18 milioane au acces la ajutoarele umanitare, într-o ţară devastată de foamete și război. Medicii care asigură asistenţa de bază nu au mai fost plătiţi de doi ani, (...)

Mituri care ne ţin în siajul viitorului

A m prezentat recent membrilor Consiliului Naţional al Audiovizualului date privind efectul alcoolului asupra dezvoltării creierului la copil, adolescent și adult tânăr. Vreme de o oră, am oferit argumente în sprijinul afirmaţiei „consumul de alcool înaintea vârstei (...)

„Acul din carul cu fân” în diagnosticarea precoce a cancerului

Prin combinarea biopsiei lichide cu modificările epigenetice și inteligenţa artificială, cercetătorii de la University Health Network au creat o analiză de laborator care ar putea detecta și clasifica orice neoplazie în stadii precoce. Descoperirea a fost publicată (...)

Utilizarea prudentă a antibioticelor

S ituaţia consumului de antibiotice la nivelul Uniunii Europene plasează România în top 5, după ce în anul precedent ţara noastră se situa pe locul al doilea, potrivit recentului raport al ECDC referitor la rezistenţa bacteriilor la antibiotice din statele membre ale (...)

Provocări în domeniul farmaceutic

O dată cu înaintarea în vârstă, la nivelul organismului apar modificări care au drept consecinţă polimedicaţia, adică o expunere la riscul reacţiilor adverse, implicit la scăderea calităţii vieţii. Printre aceste modificări, deseori la nivel osos, se constată (...)

Revolta Vestelor galbene

L ocuiesc și muncesc în Paris de cinci ani, aproape de Place de la Republique, așa că, vrând-nevrând, am cunoscut mai toate protestele care au avut loc în ultimii ani în Franţa. Fie că e vorba de Nuit Debout, de protestele angajaţilor de la căile ferate sau de (...)

Colecții la ceas aniversar

În anul în care atenția opiniei publice este îndreptată în special către marea sărbătoare a Centenarului, posibilitatea ca alte momente cu importanță pentru istoria și cultura noastră să treacă mai puțin observate este una deloc de neglijat.  Se cuvine, în (...)

S-a născut dintr-un hobby

Recent, s-a lansat aplicaţia de mobil care închide cercul instrumentelor dedicate prevenirii bolilor cardiovasculare: „dahna”, o aplicaţie românească, sprijin pentru o alimentaţie sănătoasă, care se alătură altor două destinate pacienţilor cu astfel de (...)

CMMB: „Nu este nevoie de pacienți sub acoperire!”

Nu credem că este nevoie de pacienți „sub acoperire” pentru a testa integritatea membrilor noștri, așa cum nici medicii nu merg „sub acoperire” la minister să înregistreze ce nereguli se întâmplă. Ei dacă merg, merg cu buletinul în mână. Dacă este cazul, (...)

Există un conflict între pacient și medic?

Sunt multe lucruri pe care încerc să le înţeleg în funcţionarea sistemului medical și tot nu reușesc, după 40 de ani de activitate ca medic. În ultimii ani s-au decantat tipuri de comportamente ale pacienţilor care mie îmi dau de gândit, dar ar trebui să (...)

Hipocrate din Kos

„Viaţa e scurtă, meșteșugul cere timp, prilejul e fugitiv, experienţa e înșelătoare, iar judecata – dificilă.” Acesta este începutul „Aforismelor” lui Hipocrate, a cărui operă a exercitat asupra gândirii medicale, timp de peste 2.000 de ani, o (...)

Stop plombelor din amalgam de argint!

Tratamentul eficient al cariilor dentare a fost un deziderat de-a lungul ultimelor 300 de ani. Primul material folosit pentru plombe și care oferea satisfacţie, dar necesita o tehnologie laborioasă de aplicare, a fost aurul. Obturaţiile din aur au însă un mare dezavantaj, (...)

(P) Deficitul de magneziu, factor de risc pentru diabetul zaharat

Potrivit doamnei doctor Carolyn Dean, o cunoscută și ferventă susținătoare a terapiei cu magneziu, autoarea best-seller-ului „The Magnesium Miracle”, deficitul de magneziu este implicat într-o serie de afecțiuni, printre care: hipertensiunea arterială, angina (...)

Promovarea medicamentelor, luată la bani mărunți

Spoturile industriei farmaceutice cumulează 23 de ore, pe cele 60 de canale media din România, arată cele mai recente statistici. În aceste condiții, promovarea medicamentelor trebuie să fie reglementată în mod adecvat, echilibrată și susținută corespunzător (...)

Educaţia ca pregătire pentru lumea reală

Programele de tip „learning by doing” le oferă copiilor instrumentele pentru a se cunoaște mai bine și pentru a-și dezvolta abilităţile.   Știi cum e să ai un copil care nu îţi povestește nimic despre ce a făcut la școală? Iar acest copil vine într-o zi, (...)

Cehov, doctor și bolnav

Doctor și bolnav – a avut prima hemoptizie la 24 de ani –, Cehov a întreținut o bogată corespondență pătrunsă de medicină, care ne poate ajuta să avem o idee despre cum se vedea viața prin ochelarii de medic și de suferind cronic ai scriitorului.              (...)