Susceptibilitatea (epi)genetică la SARS-CoV-2

Stilul nostru de viaţă, în sensul respectării limitelor și asigurării nevoilor mecanismelor de apărare a organismului, joacă un rol foarte important în relaţia noastră cu SARS-CoV-2. Epigenetica expli... (...)

Excesul de sare, dăunător pentru sistemul imunitar

Dieta bogată în sare este frecvent asociată cu hipertensiunea arterială, însă cercetări recente sugerează că excesul de sare ar putea influenţa negativ și activitatea sistemului imunitar. (...)

Alergiile sezoniere în contextul COVID-19

Pacienţii cu rinită alergică sunt afectaţi în mod particular în contextul pandemiei COVID-19, creșterea duratei și a severităţii reacţiilor alergice sezoniere generând îngrijorare în rândul populaţiei... (...)

Tehnologia modernă, o armă împotriva noului coronavirus

Un grup de experţi europeni au anunţat lansarea în viitorul apropiat a unei platforme europene de monitorizare a persoanelor care intră în contact cu cei infectaţi cu SARS-CoV-2, informează Reuters. (...)

Cum se efectuează bronhoscopia în contextul COVID-19

Secţiunea de Bronhologie a Societăţii Române de Pneumologie (SRP) a alcătuit un ghid privind efectuarea bronhoscopiei în contextul pandemiei de COVID-19 la pacienţii suspecţi de sau confirmaţi cu infe... (...)

O lună de carantină

Încă o lună de carantină, anunţată destul de brutal de președintele României, cu ton de manager supărat pe angajaţii care nu și-au îndeplinit targetul. (...)

Drone pentru pacienţii diabetici

O invenţie interesantă va fi prezentată în cadrul sesiunilor virtuale ale Congresului de Endocrinologie ENDO 2020: ea se referă la o dronă adresată pacienţilor diabetici, utilă în caz de dezastre natu... (...)

Restricţii în utilizarea fosfomicinei

Agenţia Europeană a Medicamentului a impus o serie de schimbări privind utilizarea fosfomicinei, unul dintre antibioticele mai puţin folosite, dar utile în cazul infecţiilor cu bacterii rezistente la... (...)

O sută de ani de la nașterea primei doamne a neurochirurgiei internaţionale

La 25 aprilie se împlinesc o sută de ani de la nașterea primei femei neurochirurg de renume internaţional, dr. Sofia Ionescu. (...)

Evaluarea imagistică în pediatrie

Utilizarea radiaţiilor ionizante în diagnosticul imagistic, în special în rândul populaţiei pediatrice, trebuie efectuată cu precauţie, având în vedere riscurile pe termen lung pentru sănătate. (...)

#DinRecunostinta A fugit Galenus de epidemie?

În anul 166, Galenus pleacă brusc din Roma cu puţin înainte ca armatele romane să se întoarcă din Est după războiul cu parţii. (...)

Un sistem de contacte între specialiști ar accelera accesul la terapiile de recuperare

Recuperarea medicală ajută organismul să își reia funcţiile pierdute, dacă pacientul are acces la aceste servicii în timp util. Mai multe am aflat de la prof. dr. Elena Luminiţa Sidenco, într-un inter... (...)

Ce anticoagulant folosim la pacienţii neoplazici?

Un eveniment așteptat cu interes în domeniul cardiologiei privește dovedirea eficacităţii și siguranţei tratamentului anticoagulant cu apixaban la pacienţii cu evenimente tromboembolice venoase în con... (...)

Vena lui Marshall, instrument util împotriva fibrilaţiei atriale

Infuzia cu etanol la nivelul venei lui Marshall în timpul ablaţiei pe cateter a fibrilaţiei atriale persistente crește șansele de menţinere a ritmului sinusal. (...)

Dacă nu ai în fiecare zi incendii, nu înseamnă că desfiinţezi pompierii

Epidemia de COVID-19 ne pune în situaţia de a învăţa, prin gesturi concrete, cum ne putem reorganiza în vremuri de „război” și ce ar trebui să construim în vremuri de „pace”. Am vorbit despre aceste l... (...)

„Lași” în linia întâi (?!)

Gândurile unui medic de „după ultimul rând” (...)

Omagiu către Iuliu Haţieganu

Prof. dr. Sorin Nicu Blaga, ani de zile șeful secţiei interne (cu profil cardiologic) al Clinicii medicale I a UMF Iuliu Haţieganu din Cluj-Napoca, oferă o nouă carte: „Iuliu Haţieganu și pecetea Blaj... (...)

UPDATE Bilanțul deceselor cauzate de coronavirus în România: 248 de persoane până la 9 aprilie

Grupul de Comunicare Strategică (GCS) a anunțat că au fost înregistrate alte decese ale unor persoane confirmate cu COVID-19. Din păcate, numărul victimelor crește de la o zi la alta în țara noastră. (...)

Un nou spital la dispoziția pacienților cu COVID-19

Monza Metropolitan Hospital din București se transformă în spital dedicat tratării pacienților cu COVID-19 (...)

Exclusiv pentru medici: prof. dr. Rafila în dialog cu dr. Sandra Alexiu

Vineri, 10 aprilie, de la ora 18:00, are loc cel de-al doilea interviu între doi profesioniști medici, transmis în exclusivitate pe platforma MedicHub. Abonații platformei pot urmări transmisia după l... (...)