Psihiatrul Vlad Stroescu, despre Blue Monday: „E mai curând o noțiune de pop-culture”

Considerată de către superstițioși drept „cea mai deprimandă zi a anului”, „Blue Monday” a treia zi de luni din ianuarie, nu are niciun fundament științific. (...)

Economia compasiunii

Există cercetări extinse asupra rolului compasiunii în îngrijirea sănătății atât în beneficiul pacienților, cât și a personalului medical. (...)

Studiul clinic, de la A la Z

Continuăm să aducem în atenția colegilor noștri câteva informații privind fazele de desfășurare a unui studiu clinic. (...)

Costuri mai mari pentru pacienţii îndrumaţi inutil spre spital

Aproximativ 20% dintre copiii cu traumatisme au fost îndrumaţi inutil către spital, iar în cazul acestora, costurile asociate îngrijirilor medicale s-au dublat, arată rezultatele unui studiu realizat... (...)

Peditel, mai aproape de părinți

Prin intermediul Peditel, părinții pot obține sfaturi medicale rapide, gratuite, non-stop pentru afecțiuni fără risc vital. Acest serviciu medical destinat copiilor este susținut în exclusivitate prin... (...)

Rata de creștere a obezității, mai mare în mediul rural

În 33 de ani, indicele de masă corporală al adulților care trăiesc în mediul rural a crescut cel puțin la fel de mult ca în mediul urban. (...)

Igiena ține și de educație

Pe lângă importanța enormă pe care o are curățenia într-un spital, este și o chestiune ce ține de branding, dar mai ales de educație. (...)

Formarea rezidenților și în cabinetele dentare private

Medicina dentară s-a dezvoltat foarte mult în ultimele două decenii. Am ajuns să avem șapte specialități, respectiv șapte rezidențiate în stomatologie. (...)

Mai mulți bani pentru fertilizare in vitro?

Subprogramul de fertilizare in vitro și embriotransfer va fi reorganizat, a anunțat astăzi, Victor Costache, ministrul Sănătății. (...)

Solicitările pentru FIV sunt tot mai numeroase

Turkes Ablachim, directorul medical al Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti (ASSMB), a acceptat, vineri, invitația Societății de obstetrică și ginecologie din România de a parti... (...)

Număr dublu de transplanturi de cornee la Spitalul Militar

Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila” (SUUMC) a efectuat, în 2019, 68 de transplanturi de cornee, dublu față de 2018. (...)

„Goana după aurˮ în Europa de Est

Companiile de asigurări și antreprenorii din industria tehnologică de ultimă se întrec pentru a pune la dispoziție cele mai bune oferte, pe baza datelor personale. (...)

Misterul pneumoniei din China, încă neelucidat

Zeci de cazuri de pneumonie din orașul chinez Wuhan ar putea fi cauzate de un nou membru al familiei de virusuri care au determinat epidemiile SARS și MERS, conform OMS. (...)

Tratament promițător pentru complicațiile sindromului mielodisplazic

Luspatercept reduce semnificativ necesitatea de transfuzii sangvine în cazul pacienților cu sindroame mielodisplazice cu risc scăzut. (...)

Noi spitale acreditate în România

Opt spitale din șapte județe ale țării au fost încadrate recent în categorii de acreditare, anunță Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate (ANMCS). Alte două unități sanitare nu a... (...)

Primul transplant cardiac din acest an

Un adolescent de 15 ani aflat în moarte cerebrală a salvat viața unui bărbat de 40 de ani, după ce părinții tânărului au fost de acord să-i doneze cordul. Bărbatul suferă de o patologie cardiacă sever... (...)

Puncția-biopsie pleurală

Biopsiile pleurale se practică în mod caracteristic pentru evaluarea exsudatelor pleurale nediagnosticate sau în caz de îngroșare pleurală anormală. Suspiciunea malignității sau a infecției, în mod sp... (...)

Fotografia, între reportaj și artă

Oricine este educat în spiritul frumosului și posedă un anumit gen de sensibilitate poate desprinde un cadru dintr-o mulțime să îl transforme într-o lucrare de artă. (...)

Pleurodeza

Pleurodeza este o procedură terapeutică ce constă în injectarea unei substanţe chimice sau a unui medicament în cavitatea toracică. (...)

Anul trecut la TNB

Neguțătorul din Veneția, o capodoperă shakesperiană, deschidea stagiunea de anul trecut la Teatrul Național „I.L. Caragiale” din București. (...)