Aurora Dragomirișteanu detaliază cum celulele stem hematopoietice salvează vieți

În România, comparativ cu alte state, sunt doar 67.498 de donatori voluntari înscriși în RNDVCSH (Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice). Celulele stem hematopoieti... (...)

Farmaciștii: rol în prevenirea bolilor cardiovasculare

Experții de peste hotare spun că intervențiile făcute de farmaciști ar putea să ajute la prevenirea afecțiunilor cardiovasculare. (...)

Infecția HIV, diagnosticată tardiv în Europa

Jumătate dintre femeile infectate cu HIV din Regiunea Europeană a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) sunt diagnosticate în stadii tardive ale bolii. Sunt afectate în special femeile aflate în jur... (...)

Victor Costache: „Anul acesta nu schimbăm regulile în timpul jocului”

Autoritățile din domeniul Sănătății ar putea adopta măsuri suplimentare care să permită admiterea ca rezidenți a tuturor concurenților care, anul acesta, obțin peste 60% din punctajul maxim la concurs... (...)

Mecanismul folosit de bacterii pentru a scăpa de antibiotice

O cercetare recentă își îndreaptă atenția către Pseudomonas aeruginosa, o bacterie Gram-negativă, pentru a scoate la iveală strategia pe care bacteriile rezistente o folosesc pentru a evita antibiotic... (...)

Artrita reumatoidă ar putea fi detectată cu ajutorul termografiei

Un studiu nou, publicat în urmă cu câteva zile în „Scientific Reports”, subliniază că termografia are potențialul de a deveni o metodă importantă de evaluare a artritei reumatoide. (...)

AMI: cum te înscrii în Asociația Medicilor Independenți

La 28 noiembrie s-a lansat la București Asociația Medicilor Independenți (AMI), o comunitate de medici antreprenori cu aceleași principii și valori, care își propune să fie o alternativă la actualul s... (...)

Sistemul medical românesc: dezechilibrat, incoerent și ineficient folosit

Potrivit celui mai recent raport UE privind starea sănătății în cele 30 de țări membre, principalele provocări pentru sistemul de sănătate în România includ, pe de o parte, remedierea dezechilibrului... (...)

O tehnologie bazată pe ultrasonografie ar putea calma simptomele bolii Parkinson

Un studiu nou arată că undele minim invazive ale ultrasonografiei ar putea îmbunătăți calitatea vieții persoanelor care suferă de boala Parkinson. (...)

În dezvoltarea sclerozei multiple ar putea fi implicat intestinul

Oamenii de știință suspectează de mai multă vreme că intestinul ar putea juca un rol în afecțiunile autoimune. O echipă de cercetători a identificat acum dovezile unui potențial mecanism. (...)

ARPIM are un nou președinte

Directorul general Amgen România, Alina Culcea, este noul președinte al Asociației Române a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM). Ea a fost aleasă în această funcție după ce fostul p... (...)

Rezidențiat 2019, peste 8.000 de candidați înscriși

Pe 8 decembrie are loc examenul de rezidențiat. Conform datelor Ministerului Sănătății 8.876 de absolvenți candidează pentru locurile și posturile scoase la concurs. (...)

În lupta cu cancerul pulmonar, este esențial ajutorul psiho-oncologului

Până nu demult, cancerul pulmonar era cea mai gravă formă dintre toate cancerele, punctează prof. dr. Ruxandra Ulmeanu, președintele Societății Române de Pneumologie (SRP), însă în prezent, datorită d... (...)

Femeile cu HIV sunt diagnosticate târziu în Europa

Potrivit datelor recente furnizate de ECDC (Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor) o agenție a Uniunii Europene, multe femei din regiunea Europei, mai ales cele cu vârste peste 40 de ani... (...)

Nou regulament european pentru studiile clinice

Bucureştiul a găzduit conferinţa organizată de Drug Information Association (DIA), organizaţie profesională internaţională din domeniul sănătăţii al cărei sediu pentru Europa se află în Elveţia, cu te... (...)

Studiu de prevalență BPOC în România: Peste 80% dintre participanți au probleme respiratorii

Mai puțin de jumătate dintre persoanele afectate de BPOC sunt diagnosticate, arată cel mai recent studiu privind prevalența BPOC în România. Acest lucru se întâmplă deoarece simptomele timpurii ale bo... (...)

Un test genetic explică de ce răspundem diferit la alimente și arată intoleranțele genetice

Testarea nutrigenetică este singura modalitate de diagnosticare a intoleranțelor genetice, spun experții din domeniul geneticii medicale. În acest context, recent, rețeaua de sănătate Regina Maria a a... (...)

Prevalență dublă pentru diabetul zaharat față de media europeană

În România, aproape două milioane de oameni suferă de diabet, potrivit celui mai important studiu național PREDATORR. (...)

Eveniment de dezvoltare personală pentru studenții la Farmacie

Federația Asociațiilor Studenților Farmaciști din România, alături de Asociația Studenților Farmaciști din Oradea organizează, în perioada 21-24 noiembrie, un eveniment național de dezvoltare personal... (...)

Premieră la Festivalul Mozart din Cluj-Napoca

Cea de-a 29-a ediție a Festivalului internațional MOZART, desfășurat în Cluj-Napoca, în perioada15-22 noiembrie, se anunță una a evenimentelor inedite. În premieră absolută pentru festival, Concursul... (...)