Recunoaștere internaţională pentru standardele ANMCS

Societatea Internaţională pentru Calitate în Sănătate – International Society for Quality in Health Care (ISQua) – este entitatea dedicată promovării îmbunătăţirii calităţii în îngrijirile de sănătate... (...)

Peste 1 milion de români s-au vaccinat anti-COVID la medicul de familie

Preşedintele CNCAV, Valeriu Gheorghiţă, a informat că peste un milion de persoane au fost imunizate împotriva coronavirusului, în cabinetele medicilor de familie. (...)

Rafila explică noile reguli în școli, pentru cursuri cu prezență fizică

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a explicat motivele care au stat la baza noilor reguli privind desfăşurarea cursurilor cu prezenţă fizică, în unităţile de învăţământ. (...)

Circa 3.000 de angajați ai United Airlines, testați pozitiv

Circa 3.000 de angajați din SUA ai companiei aeriene United Airlines au fost testați pozitiv pentru SARS-CoV-2, ceea a dus la anularea, pe termen scurt, a mai multor zboruri. (...)

La competiția reality „Survivor” participă și un medic veterinar

În competiția reality de anduranță Survivor, care începe pe 16 ianuarie la PRO TV, unul dintre concurenți este medic veterinar. (...)

Cluj: UMF „Iuliu Hațieganu”, cele mai bune rezultate la rezidențiat

Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca se află pe locul întâi în topul universităților de profil, privind rezultatele obținute de candidați la examenul de rezidențiat. (...)

Infecția cu virusul Epstein-Barr este o cauză a sclerozei multiple

Un studiu nou oferă dovezi ale cauzalității dintre virusul Epstein-Barr și scleroza multiplă. (...)

Antiviralele orale pentru SARS-CoV-2, administrate doar la decizia medicului

Ministerul Sănătății a transmis un document complex, ce conține informații privind utilizarea medicamentelor antivirale folosite în tratamentul pentru COVID-19. (...)

Două noi tratamente anti-COVID, recomandate de OMS

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a recomandat oficial două noi tratamente împotriva COVID-19. Recomandările au apărut în revista medicală British Medical Journal (BMJ). (...)

Doza booster se face la 4 luni de la prima schemă de vaccinare

Preşedintele CNCAV, Valeriu Gheorghiţă, a anunţat scurtarea termenului de administrare a dozei de booster de la şase la patru luni. (...)

Studiu: Stresul, asociat cu un risc mai mare de a lua COVID-19

Un studiu recent a scos la iveală că stresul este asociat cu un risc crescut de a lua infecția cu SARS-CoV-2. (...)

Reevaluarea relaţiei medic-pacient

Cartea scrisă de dr. Nicolae-Iordache Iordache este mai mult decât necesară tuturor medicilor și cadrelor medicale. Ea oferă soluţii pentru salvarea relaţiei medic-pacient. (...)

Reflexivitate și responsabilitate

„Raportul de gardă” este o carte ce se descoperă prin virtuţile sale polifonice și care scoate la iveală un mod anume de a percepe zarea lumii în complexitatea ei, cu o exactă circumscriere socială. (...)

Asocierea bolilor metabolice cu neoplaziile

„Bolile metabolice și neoplaziile” își propune să sensibilizeze cadrele medicale privind asocierea bolilor metabolice cu neoplaziile și mecanismele care intervin între aceste grupe de boli. (...)

Din vară, aditivul alimentar dioxid de titan E171 nu va mai fi folosit

La nivelul Uniunii Europene, aditivul alimentar dioxid de titan va fi interzis începând din această vară. (...)

Noutăţi medicale locale și internaţionale

Ultimele două numere din anul 2021 ale revistei Medicine Pharmacy Reports abordează subiecte de actualitate, de la pandemia de COVID-19 și până la probleme din domeniul oncologic. (...)

Crește numărul cazurilor de demenţă

Specialiștii estimează că până în 2050, peste 153 de milioane de persoane ar putea suferi de demenţă la nivel mondial. În anul 2019, datele arătau că 57 de milioane de persoane erau diagnosticate cu d... (...)

Cazuri mortale de rabie de la lilieci

Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) a raportat trei cazuri mortale de rabie în 2021, dintre care unul la un copil, provocate de transmiterea de la lilieci. CDC a raportat în total cin... (...)

OMS: Omicron, ameninţare pentru populaţie

Varianta Omicron reprezintă o adevărată ameninţare pentru populaţie, avertizează Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), aceasta fiind responsabilă și de apariţia unor forme severe de boală. (...)

Angajaţii nevaccinaţi, disponibilizaţi

Compania americană Citigroup a anunţat disponibilizarea angajaţilor nevaccinaţi, începând cu 14 ianuarie a.c. (...)